Mladá obec má kořeny ve 40. letech minulého století, kdy v rámci kolektivizace zemědělství měla soužit mechanizačnímu středisku a živočišné výrobě nově vzniklému Jednotnému zemědělskému družstvu (JZD). Původní osada pojmenovaná odvozeně od nedaleké samoty Starý Karlov se mezi Československé obce zapsala až roku 1971.

Horní Kozolupy leží zhruba jedenáct kilometrů severně od Stříbra v nadmořské výšce 518 metrů v okrese Tachov. Čtyři části obce tj. Horní Kozolupy, Očín, Slavice a Strahov mají necelých 250 obyvatel. První písemná zmínka o dnes trochu zapadlé obci Plzeňského kraje pochází z roku 1237. Obec poslední roky demograficky stárne a potřebuje...

VTE Jarpice

19.01.2024

Středočeská obec leží v okrese Kladno nedaleko města Slaný. První písemná zmínka o Jarpicích pochází z roku 1318 a obec se pyšní místním rodákem Václavem Staňkem. Lékař, vysokoškolský pedagog a politik to dotáhl až do Říšského sněmu v roce 1948. V rámci pedagogické činnosti mimo jiné napsal slovník lékařského názvosloví, či první českou...

VTE Hořany

17.01.2024

Malá obec Hořany leží na mírném, táhlém kopci nad polabskou rovinou. Předpokládá se, že právě poloha předurčila její název. Obci se někdy říkalo obec Hořanů či Horňáků. Z malebné krajiny, která je součástí Mikroregionu Nymbursko, zabírá katastrální území obce 379 hektarů. Obec leží v nadmořské výšce 219 metrů a počítá 166 obyvatel.

Obec Kunějovice leží v úrodné části Plzeňského kraje v okrese Plzeň - sever. Její historie sahá až do druhé poloviny 13. století a velkou část území obce tvoří rozsáhlé plochy zemědělské půdy. Kunějovice se nachází v provincii České Vysočiny (neboli Český Masív), dále obec spadá do Poberounské soustavy, v oblasti Plzeňské pahorkatiny do celku...

Spolupráce s obcí stvrzená založením společného podniku s TCN energie na výstavbu a provozování větrné elektrárny je příkladem, že soukromý sektor a samospráva může úspěšně tvořit hodnoty prospěšné oběma stranám.

Městys Větrný Jeníkov leží v okrese Jihlava v Kraji Vysočina v nadmořské výšce 665 m n.m. V současnosti má necelých 650 obyvatel. Přírodní podmínky pro výstavbu větrného parku jsou více než příznivé, jak už ostatně napovídá samotný název městyse.

VTE Pavlov

17.07.2023

Obec Pavlov leží v okrase Jihlava v kraji Vysočina. Podobně jako Dlouhá Brtnice či Větrný Jeníkov má skvělé podmínky pro instalaci větrné elektrárny. Obec leží na horském hřbetě ve výšce 658 metrů nad mořem a aktuálně je domovem pro 442 obyvatel.

Dlouhá Brtnice v kraji Vysočina patří k mimořádně vhodným lokalitám pro výstavbu větrných elektráren. Starosta obce Roman Motáček s podporou drtivé většiny obyvatel v obci začal spolupráci na projektu, který představuje šest věží VTE.